e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

V Jirkově rozsvítí vánoční strom s pohádkou Jak stárne rok

publikováno: 30.11.2016, kategorie: Slavnosti a festivaly, autor: Jitka Viziová

Sdílet: facebook twitter google+

Na adventním věnci budou po neděli hořet už dvě svíce. A právě v polovině adventu rozzáří vánoční atmosféra také střed Jirkova. Na pondělní večer 5. prosince je připraveno slavnostní rozsvícení vánočního stromu a následný ohňostroj. O týden později na toto rozsvění naváže Jirkovský charitativní advent v Kostelní ulici.

Program však na náměstí Dr. E. Beneše začíná už dopoledne. U budovy úřadu budou děti z mateřských školek zdobit malé vánoční stromečky, od devíti hodin tu bude otevřený mikulášský trh. Ve stáncích budou k dostání hlavně vánoční dekorace. Lidé také budou mít možnost tu přispět na dětský domov ve Vysoké Peci.

V pět hodin večer pak Divadlo v Pytli rozehraje na pódiu u kašny výpravnou pohádku Jak stárne rok. „Zrekapitulujeme si uplynulý rok podle ročních období v příběhu hospodáře zpod Krušných hor,“ naznačuje umělecký ředitel divadla Petr Stolař. Nebude to však jen dlouhé vyprávění, na pódiu se v rámci různých scén vystřídají třeba plivači ohně nebo zimní tanečnice. 

Starý rok bude v příběhu představovat sám Petr Stolař. „Mé poselství bude lidem vysvětlit, že záleží na každém, jaký jsem coby letošní rok. A že jestli jim letos něco nevonělo, mají příští rok zase 365 dní na to, aby všechno dopadlo lépe,“ dodává. O živou hudbu se postará středověká hudební skupina Musica Canora.

Vrcholem programu bude v 18,00 hodin rozsvícení vánočního stromu a výzdoby města, které zakončí pestrobarevný ohňostroj. Ten pyrotechnici proti minulým letům odpálí z prostoru garáží za lékárnou. Tedy ze stejné strany, na jaké bude umístěné pódium. 

Vstup na akci je zdarma a po celý den bude připravené teplé občerstvení a horké nápoje.

Na rozsvícení stromu po týdnu následující týden naváže Charitativní advent. V pondělí a úterý 12. a 13. prosince si budou moci návštěvníci trhu v Kostelní ulici koupit výrobky místních školáků, seniorů a dalších aktivních Jirkováků a přispět tak na charitu. Součástí trhů bude také kulturní program, včetně tradičního krájení obří vánočky.